Hoe vanzelfsprekend is schoon drinkwater?

Hoe vanzelfsprekend is schoon drinkwater?

Schoon drinkwater is voor ons de normaalste zaak van de wereld. Zo normaal dat we er zelfs uitgebreid mee douchen en het toilet mee doortrekken. Zelfs tijdens een hete “droge” zomer hebben we geen tekort aan drinkwater. Er wordt opgeroepen om de auto niet te wassen en alleen als het noodzakelijk is te sproeien, maar drinken, douchen en het toilet doorspoelen kunnen we nog steeds en zonder enige beperking. Daar hoeft niet eens over na gedacht te worden. Schoon drinkwater is voor ons dus vanzelfsprekend, maar dat is niet overal het geval.

In grote delen van Afrika is dit heel anders. Droogte betekent daar ook echt droogte. In deze periode staan de waterputten droog. De vrouwen en kinderen moeten dan kilometers lopend afleggen om water te vinden.

De heenreis is nog “redelijk te doen”. De jerrycans, vaten en emmers zijn leeg en licht. De terugreis is echter een heel ander verhaal. Als er al ergens water gevonden wordt, moeten deze mensen hun “bagage” vaak kilometers op hun hoofd of op hun rug terug slepen naar hun hutje. Een onmenselijke situatie dus die wij ons maar moeilijk voor kunnen stellen.

Regenwater als drinkwater, er is géén keuze

Een ander probleem waar deze mensen tegenaan lopen, is dat als ze eindelijk water gevonden hebben, dit vaak ernstig vervuild is. De meeste waterbronnen zijn gevuld met afvloeiingen van de regens. Het zijn overgebleven waterstroompjes die samenkomen in waterputten en andere gaten. Dit water heeft dus allerlei vuil en afval op weg naar de put meegenomen.

Vaak worden deze watergaten ook nog eens met de dieren gedeeld. Je kunt je dus voorstellen dat deze vrouwen en kinderen niet alleen continue blootgesteld worden aan de gevaren die ze onderweg tegenkomen als ze water gaan halen, maar ook nog eens aan allerlei ziektes die dit vervuilde water met zich meebrengt. Denk daarbij aan dysenterie, diarree, cholera en andere ziektes.

Help het Amahoro huis aan schoon drinkwater

Het drinkwaterprobleem speelt op dit moment ook bij de gemeenschap waar het Amahoro huis in Matugga (Oeganda) staat. Dit kindertehuis biedt onderdak aan aan 45 meisjes en 20 jongens in de leeftijd van 1 tot 12 jaar. Deze kinderen zijn gered uit de straten van Kampala. Het kindertehuis biedt opvang, begeleiding, onderwijs en rehabilitatie voor deze vaak zwaar getraumatiseerde kinderen. Daarnaast zijn in ditzelfde pand een kleuter- en lagere school gevestigd voor in het totaal zo’n 215 kinderen.

De school en de gemeenschap er omheen liggen in een vrij landelijk gebied waardoor zij niet aangesloten zijn op de watervoorziening van de stad. Jaren geleden is er een waterput (boorgat) gegraven om in de watervoorziening van de gemeenschap te voorzien. Helaas begint deze waterput nu in rap tempo op te drogen maar wordt nog wel door iedereen uit de gemeenschap gebruikt. Een nieuw gat slaan is extreem duur en heeft geen enkele zin aangezien het grondwater en ook de watertoevoer niet meer toereikend zijn. Zeker in het droge seizoen zorgt dit ervoor dat de waterput volledig opdroogt en de kinderen en de vrouwen aan hun zoektochten naar water moeten beginnen.

De Amahoro Community Development stichting heeft daarom besloten om een wateropvang en zuiveringssysteem te installeren. Met dit systeem kan het regenwater van het dak van de school opgevangen worden. Aansluitend wordt het water gezuiverd en in 5 tanks met een totale capaciteit van 10.000 liter opgeslagen. Dit project is bedoeld als aanvulling op het onvoldoende aanbod vanuit het boorgat. Hierdoor kunnen niet alleen de kinderen die aan het rehabiliteren zijn maar ook de gemeenschap gebruik maken van schoon en veilig drinkwater, zelfs tijdens het droge seizoen.

Hoe vanzelfsprekend is schoon drinkwater?

Schoon drinkwater is dus in grote delen van de wereld niet zo vanzelfsprekend als bij ons. Als je eens na gaat hoe vaak je zelf gebruik maakt van schoon drinkwater, besef je hoe groot de tekortkomingen elders kunnen zijn.

Dit is dan ook de reden dat Stichting Support LIFE zich inzet voor onder andere het Amahoro huis in Matugga. Wij zijn van mening dat iedereen de beschikking moet hebben over schoon drinkwater.

Wil je dit initiatief van Stichting Support Life steunen? Via deze link lees je meer over dit project en kun je een donatie doen. Wij zorgen dat iedere euro bij dit project terecht komt. De voortgang van dit project kun je uiteraard volgen op onze site.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.