Waar worden kinderen blij van…….?

Waar worden kinderen blij van…….?

Sinterklaas, Kerst, verjaardagen en zelfs Valentijnsdag zijn bij ons in de westerse wereld allemaal aanleidingen om cadeautjes te geven en dus ook te krijgen. In de meeste gevallen is er al weken van te voren een flinke verlanglijst gemaakt, waarop dure parfums, de nieuwste iPhones en de meest geavanceerde spelcomputers op te vinden zijn.

Vooral onze kinderen worden flink verwend. We kopen rustig het hele verlanglijstje. De lengte van de lijst hoeft tegenwoordig géén belemmering meer te zijn. Het lijkt wel alsof juist het motto more is morebij ons de overhand heeft op dit soort dagen. Of het nu gaat om een kinderverjaardag, Sinterklaas, Kerst of het behalen van een zwemdiploma……de cadeaus zijn niet aan te slepen.

De tijden zijn duidelijk veranderd maar er zeker niet beter op geworden,
voor sommige kinderen dan…..

Kinderen in de westerse wereld

Vroeger, en dat is nog niet eens zo heel lang geleden, was buitenspelen vanzelfsprekend. Kinderen konden zich urenlang vermaken met hutten bouwen, hinkelen, verstoppertje spelen, tikkertje, belletje trekken en het uitvoeren van een heitje voor een karweitje.

Tegenwoordig is dit echter bijna een uitzondering. Veel kinderen hebben werkelijk geen idee wat heitje voor een karweitje is en zeg nou zelf, wanneer is er bij u voor het laatst belletje getrokken?

Kinderen zitten liever op de bank voor de televisie, kunnen urenlang op hun kamer zitten gamen en van social media zijn ze al helemaal niet meer af te slaan. Bij veel kinderen neemt de creativiteit om zich te vermaken snel af. Dit komt omdat ze in veel gevallen geamuseerd worden.

Daar worden onze kinderen tegenwoordig blij van…….

Kinderen in ontwikkelingslanden

Kinderen in ontwikkelingslanden hebben een héél ander leven.
Het leven van deze kinderen speelt zich allereerst veel meer buiten af.
Natuurlijk is dit voor een deel uit noodzaak, maar de meeste van deze kinderen kennen het fenomeen “cadeautjes krijgen” zelfs helemaal niet.

Deze kinderen hebben zo goed als géén speelgoed, om het doodsimpele feit dat daar géén geld voor is. Dat is ook logisch. Veel gezinnen moeten van slechts € 1,00 per dag rondkomen.

De kinderen spelen met wat ze vinden op de grond, zoals takken, stokken en stenen.
Deze kinderen zijn echter wel erg inventief. Want hoe leuk is het om een autoband aan een stuk touw in een boom te hangen en daar lekker op te schommelen of te ravotten. Een fietsband met een stok door het dorp slaan, en ervoor zorgen dat deze niet omvalt, is een ander leuk spelletje.

Het allerleukste spelletje blijft echter voetballen.
Maar hoe dan? Er is géén geld om een voetbal aan te schaffen.
De kinderen in ontwikkelingslanden maken een bal van een stapel kleding. Touw erom en voetballen maar! Een bol van elastieken doet het ook goed.

Hier worden kinderen in ontwikkelingslanden blij van……..

Verschillen tussen hier en daar

Het bovenstaande geeft een duidelijke weergave van de verschillen tussen hier en daar. Schrijnende verschillen zelfs en het lijkt wel of die verschillen, omdat we het zo goed hebben, steeds groter worden.

Een toenemende welvaart kan als gevolg hebben dat woorden als “dank u wel” steeds minder waarde krijgen, de creativiteit verder achteruit gaat, de ondankbaarheid toeneemt als er een gewenst cadeau niet wordt gegeven en het steeds minder leuk wordt om geschenken te geven en te ontvangen. Is dit de situatie die we voor ogen hebben?

Misschien is het een goede overweging om een heel klein stukje van onze welvaart in te leveren en ook iets te schenken aan kinderen die het minder getroffen hebben.

Onze kinderen zullen hier nauwelijks wat van merken en nog steeds helemaal niets te kort komen. De kinderen in de ontwikkelingslanden zullen dit echter zeker wél merken en héél dankbaar zijn met uw gift. Dit is het grootste verschil tussen hier en daar.

Als we onze kinderen op iedere denkbare gelegenheid overladen met cadeaus, is het misschien ook goed om eens te denken hoe u, met een relatief kleine bijdrage, een kind in een ontwikkelingsland minimaal nét zo blij kunt maken.  

Daar worden alle kinderen blij van…….

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.