LOCAL HERO

Consoler Eliya

Local Hero Consoler Eliya is de oprichter van de New Hope for Girls Organization (NHGO) in Tanzania. Deze organisatie komt op voor kansarme meisjes en gemarginaliseerde jonge vrouwen in Tanzania. Consoler heeft zelf een zware jeugd achter de rug waar ze tot op de dag van vandaag fysiek nog steeds last van heeft. Door omstandigheden woonde ze als jong meisje 7 jaar bij een tante in Dar es Salaam. Deze jaren waren vol mishandeling en marteling. Ze sliep in de kast, werd geslagen met ijzeren staven of bezemstelen en haar eten moest ze in vuilnisbakken zoeken. Ze ging graag naar school maar omdat zij haar jongere neefje naar een andere school moest brengen, had ze maar 2 uur per dag tijd hiervoor. Toen ze 11 was besloot haar tante dat naar school gaan voor meisjes toch alleen maar nutteloos was en dat ze in plaats daarvan maar moest trouwen. Ze had een man voor haar uitgekozen die “rijk” was want hij had een fiets en een krantenwijk. Consoler wilde niet trouwen en besloot weg te lopen. Met veel moeite lukte het haar om haar vader, die aan de andere kant van het land woonde, om hulp te vragen. Hij zorgde ervoor dat zij werd ingeschreven op een goede basisschool waar ze niet alleen onderdak kreeg maar ook leerde rekenen en schrijven.

Helaas had haar tante ook ontdekt waar ze verbleef. Aangezien een leven van een meisje niet veel waard is in Afrika, lukte het haar om een aantal leraren te overtuigen dat Consoler ongehoorzaam was en gestraft hoorde te worden. Ze werd opgesloten in de lerarenkamer en 8 uur lang geslagen en gefolterd door zowel de leraren als haar tante.

Uiteindelijk wist ze (ondanks al haar verwondingen) te ontsnappen en het busstation te bereiken. Na een barre tocht vol gevaren, werd ze aan de andere kant van het land met haar ouders herenigd. Eenmaal bij haar ouders aangekomen, lag ze 6 maanden in het ziekenhuis om te herstellen van al haar verwondingen. Tot op de dag van vandaag heeft Consoler een ernstig rugprobleem, beklemde zenuwen, is ze blind aan één oog en heeft ze dag in dag uit ernstige hoofdpijn.

Dit heeft haar er echter niet van weerhouden de New Hope for Girls Organization (NHGO) stichting op te richten om meisjes die in dezelfde of soortgelijke situaties zitten te helpen. De stichting zorgt voor een veilige thuishaven voor wezen, gehandicapten, meisjes die gedwongen zijn tot prostitutie en jonge vrouwen die achtergelaten zijn nadat ze zwanger zijn geraakt. Bij de New Hope for Girls stichting wordt voedsel, onderdak en scholing verstrekt. Zo zijn de meisjes veilig en kunnen ze zich ontwikkelen. Inmiddels wonen er 38 meisjes bij de stichting en worden nog eens 50 meisjes op andere manieren geholpen. Consoler ontfermt zich samen met haar lieve en behulpzame man over hen, zoals een liefdevolle moeder en vader dat zouden doen. Helaas ontbreken op dit moment de middelen om nog meer meisjes in deze omstandigheden te kunnen helpen en kan de stichting wel wat ondersteuning gebruiken.

Helpt u deze Local Hero?