LOCAL HERO

Tessa de Goede de Ordoñez

Local Hero Tessa de Goede de Ordoñez zet zich al ruim 10 jaar in voor kinderen met schisis (hazenlip). Tessa kwam in 2008 als vrijwilliger naar Zuid Amerika na eerder voor gehandicapte kinderen in Peru gezorgd te hebben en leerkracht Engels te zijn geweest in Ecuador.

Tessa ging werken op een publieke basisschool en daarnaast in een lokaal ziekenhuis waar kinderen met een schisis (hazenlip) lagen. Na een grondig onderzoek kwam zij erachter dat er maar 1x per jaar een Amerikaans artsen team naar Guatemala kwam om deze kinderen te opereren. Dit team bleef echter maar 5 dagen en daarna was er totaal geen nazorg. Na deze constatering is Tessa gaan inventariseren of er meer kinderen met schisis in Guatemala waren die hulp nodig hadden. Dat eerste jaar kreeg zij 20 aanmeldingen. Nu 10 jaar later krijgt ze zo’n 300 aanmeldingen per jaar.

Helaas doet de overheid van Guatemala nog steeds niets aan de schisis problematiek. Tessa heeft daarom de organisatie Tess Unlimited opgezet en voelt zich genoodzaakt in Guatemala te blijven om deze kinderen een toekomst te bieden.

Gemiddeld 98% van de kinderen die Tess Unlimited (vrijwel dagelijks) aantreft in Guatemala lijdt aan ondervoeding. De reden van deze ondervoeding is in 100% van de gevallen door toedoen van hun schisis.

Ondanks de aanwezige hulp van verschillende medische teams in Guatemala, maken deze kinderen geen enkele kans op een operatie. Zij zijn immers niet in staat om hiervan te herstellen, juist door die ondervoeding. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken heeft de organisatie Het Melkproject in het leven geroepen.