LOCAL HERO

Caleb Rukundo

Achtergrond

Local hero Caleb Rukundo is de oprichter van de lokale Oegandese liefdadigheidsorganisatie “Amahoro Community Development Initiative Uganda”. Caleb is zelf een voormalig straatkind. Op 7-jarige leeftijd kwam hij op straat terecht. Hij had geen dak meer boven zijn hoofd, geen eten, geen liefdevolle armen om hem heen, maar vooral geen eigenwaarde meer. Hij werkte als een portier bij de taxistandplaatsen, leefde van de paar fooitjes die hij kreeg en zocht in vuilnisbakken naar etensresten. Het leven op straat in Oeganda is moeilijk en hard, zeker ‘s nachts als je nergens heen kunt en geen veilig dak boven je hoofd hebt. Caleb gaf echter niet op en leerde zichzelf lezen en schrijven. Hierdoor lukte het hem om toegelaten te worden op de basisschool. Schoolgeld kon hij echter niet betalen dus om toch zijn bijdrage te leveren maakte hij de klas schoon en maaide hij het grasveld van de school. Uiteindelijk won hij een beurs om naar het voortgezet onderwijs te gaan. Op een zendelingenschool vond hij zijn eigenwaarde en zelfrespect terug en “transformeerde” hij tot de persoon die hij vandaag de dag is.

Al meer dan 10 jaar vangt Caleb nu zelf straatkinderen op. Dit is geen gemakkelijke missie in een land waar de burgeroorlogen nog niet zo lang geleden werden uitgevochten, kindsoldaten een de orde van de dag waren, HIV hoogtij gevierd heeft en de mensen straatarm zijn.

Er zijn in Oeganda simpelweg geen sociale voorzieningen zoals bij ons. In Kampala, zwerven er duizenden kinderen zoals Caleb rond. Ze zijn vaak nog jong en volledig getraumatiseerd. Veel kinderen hebben geen ouders meer of zijn verstoten. Zij verdrijven hun verdriet en eenzaamheid door lijm te snuiven of andere drugs te gebruiken.

Caleb heeft het zijn doel gemaakt om deze kinderen te redden, te rehabiliteren en te hervestigen. Hij heeft verschillende opvanghuizen voor jongens en meisjes opgezet. In deze kindertehuizen hebben zij een dak boven hun hoofd, krijgen ze dagelijks te eten en te drinken en kunnen ze terecht voor de hulp en zorg die ze nodig hebben. De meeste kinderen kunnen door deze voorziening voor het eerst in hun leven naar school. Uiteindelijk kunnen ze hier een vak leren en een inkomen genereren door bijvoorbeeld mango’s te kweken.
Op deze manier krijgen de kinderen zelfvertrouwen en eigenwaarde en leren ze op een goede manier op eigen benen te staan. Caleb redde op deze manier al meer dan 500 kinderen van de straat. De bevlogen hulpverlener zou graag nog veel meer kinderen willen opvangen, maar daarvoor ontbreken nu nog de middelen.

Helpt u deze local hero?