LOCAL HERO

Ehsan Mehrangais

Zoals zo vele Local Heroes heeft ook local hero Ehsan Mehrangais, de oprichter van Afghanistan Demain, een verleden waarin geweld en narigheid een belangrijke rol speelden. Zijn verhaal begint op zevenjarige leeftijd als straatkind in Kabul. Hij heeft zo’n drie jaar als zwerfkind geleefd, met alle gevaren en ontberingen van dien. Hij moest eten uit vuilnisbakken, werd vaak weggejaagd en moest constant op z’n hoede zijn voor geweld, bedreigingen en mensensmokkelaars.

Tijdens de Sovjet-Afghaanse oorlog leerde hij pater Serge de Beurecueil kennen. Deze man was een Franse priester die niet alleen Ehsan, maar ook tientallen andere kinderen onder zijn hoede nam en een warm thuis gaf. Langzaam maar zeker begon Ehsan zich te ontwikkelen en weer wat te geloven in het goede van de mensen. Lang duurde dit echter niet. Toen Ehsan 16 jaar oud was, werd pater Serge ervan beschuldigd een spion en informant te zijn. Hij zou de kinderen die hij onder zijn hoede had alleen maar gebruiken als dekmantel. Niet alleen pater Serge maar ook Ehsan werd gearresteerd.

Extreme martelingen en chantage volgden in de maanden na de arrestatie. Uiteindelijk werd Ehsan vrijgelaten met de opdracht om pater Serge te bespioneren en diens gedrag aan de Afghaanse communistische politie te rapporteren. Op het moment dat hij niet aan dit “verzoek” zou voldoen, zouden zowel hij als pater Serge opgepakt en vermoord worden.

Ehsan besloot terug te gaan naar de man die hij na al die jaren zag als zijn vader en vertelde wat hen te wachten stond. Daarop schreef de pater een brief aan commandant Ahmad Shah Massoud. Deze man hield zich schuil in de bergen en was de leider van het verzet tegen de Sovjets en uiteindelijk tegen de Taliban.

Met een kleine toelage en de brief vluchtte Ehsan naar de bergen. Pater Serge vluchtte naar zijn thuisland Frankrijk. Uiteindelijk in 1984 ontmoette Ehsan een Franse journalist die hem hielp om Afghanistan te ontvluchten. In datzelfde jaar werd Ehsan in Frankrijk herenigd met pater Serge in Frankrijk.

In 2001 keerde Ehsan terug naar Kabul om een documentaire te maken. Ehsan was verbijsterd van wat hij in Afghanistan zag. Hij trof duizenden straatkinderen aan (zonder hoop, zonder dak boven hun hoofd en zonder ouders) als gevolg van het jarenlange taliban regime in zijn land. Ehsan besloot te blijven en zich in te gaan zetten voor deze straatkinderen, zoals pater Serge voor hem gedaan had toen hij klein was.

In het najaar van 2001 richtte hij daarom Afghanistan Demain op met pater Serge als ere voorzitter. Afghanistan Demain is een non-profit organisatie die niet alleen onderwijs en opvang biedt aan straatkinderen in Kabul (ongeacht hun geslacht of religie), maar ook zorgt voor rehabilitatie na jaren van oorlog en geweld. Daarnaast verdedigt de stichting de fundamentele beginselen van kinderbescherming, evenals de rechten van meisjes en vrouwen die in Afghanistan tot op de dag van vandaag te lijden hebben en gezien worden als tweederangs burgers.

Aangezien Afghanistan Demain op geen enkele wijze op hulp van de overheid hoeft te rekenen, kunnen zij wel wat ondersteuning gebruiken.

Wij zijn er dan ook trots op dat we deze Local Hero kunnen helpen. Helpt u ook mee?