LOCAL HERO

Jackie Branfield

In Afrika behoort het aantal hiv-infecties nog steeds tot de hoogste ter wereld. Daarnaast viert ook seksueel geweld tegen kinderen hoogtij. Helaas is er tot op de dag van vandaag zo goed als geen protocol van de regering voor gevallen van misbruik.

Hierdoor voelde onze local hero Jackie Branfield zich genoodzaakt om de Bobbi Bear organisatie op te richten. Een organisatie die op komt voor de rechten van mishandelde en misbruikte kinderen in Afrika. 20 jaar geleden werd haar hulp ingeroepen bij door een 16 jarig meisje die aangifte moest doen tegen haar verkrachter. Omdat het kind niet kon praten over haar traumatische ervaringen was het enige dat de politieagent in het rapport schreef: “ik ben verkracht”. Iets wat in de rechtszaal totaal onbruikbaar is. Jackie was geschokt over de manier waarop het meisje werd behandeld door de politie en door de gezondheidswerkers in de kliniek waarnaar ze werd verwezen.

In plaats van het meisje te helpen werden de trauma’s door deze manier van handelen alleen maar erger en keer op keer herleefd. Daarbij kwam dat het keer op keer gedwongen moeten vertellen van haar verhaal er uiteindelijk niet toe leidde dat de dader opgepakt werd wat natuurlijk nog veel traumatischer was.

Jackie realiseerde zich dat het hoog tijd was voor een andere aanpak. Een betere manier van communiceren met mishandelde en misbruikte kinderen. En zo werd in 2001 Bobbi Bear “geboren”. Bobbi Bear is een speelgoed beer die de kinderen krijgen zodra ze bij de stichting binnen komen. Daarnaast krijgen ze een marker stift, pleisters en verbanden. Hiermee kunnen de kinderen bij de beer op een eenvoudige wijze en minder ingrijpende manier laten zien wat hen is overkomen, zonder er werkelijk over te moeten praten.

Met Operation Bobbi Bear worden kwetsbare en mishandelde kinderen opgevangen door reddings-, hulpverleningsteams. De organisatie biedt onderdak, transport, medische kosten, voedsel en vooral een veile omgeving voor misbruikte kinderen. Bij stichting Bobbi Bear kunnen de kinderen bijkomen van alles wat ze hebben meegemaakt en krijgen ze de hulp die ze zo hard nodig hebben.  Daarnaast bestaat het team uit kinderveiligheidsfunctionarissen die geïndividualiseerde counseling en psychische ondersteuning bieden zodat kinderen kunnen genezen en weer gezond kunnen worden. Zodra duidelijk wordt dat de kinderen zijn blootgesteld aan lichaamssappen door seksueel misbruik wordt per direct Hiv-medicatie verstrekt waardoor hun kans op infectie aanzienlijk wordt verminderd. Dit is natuurlijk een enorm voordeel voor kinderen die in een deel van de wereld wonen met één van de hoogste Hiv-infecties.

Naast fysieke en geestelijke rehabilitatie, vecht de organisatie voor gerechtigheid voor deze kinderen en zetten zij alles op alles zodat daders voor het gerecht worden gebracht. Door Jackies jarenlange strijd en inzet is het Zuid-Afrikaanse rechtssysteem dusdanig veranderd dat de beer nu officieel erkent wordt als bewijsmateriaal in gevallen van misbruik. Met deze beer krijgen de ernstig getraumatiseerde kinderen een stem in de rechtszaal en worden er inmiddels meer daders dan ooit veroordeeld.

Wij zijn er dan ook uitermate trots op dat we deze Local Hero mogen ondersteunen. Kinderen hebben het recht om veilig op te kunnen groeien. Kindermisbruik moet stoppen en wel vandaag! Met uw donatie kan Jackie nog meer kinderen helpen.

Helpt u ook mee?