LOCAL HERO

Phyllis Keino

Onze Local hero Phyllis Keino is de oprichter van het Lewa kindertehuis in Kenia. Zoals in zoveel Afrikaanse landen, heeft ook Kenia een groot aantal wezen. Dit komt niet alleen doordat families vaak te arm zijn om voor nóg een kind te moeten zorgen maar ook door ziektes zoals aids, terreuraanslagen en oorlogen.

In 1964 werkte Phyllis als verpleegster in de Borana-gemeenschap in Isiolo. Door haar werk zag zij van dichtbij hoe ouders overleden, kinderen wees werden en als gevolg daarvan nergens naar toe konden. Toen een aantal van haar vrienden overleden en hun vijf kinderen wees werden, besloot Phyllis samen met haar man deze kinderen met open armen in hun eigen gezin op te nemen en ze samen met haar eigen zeven kinderen op te laten groeien.

Omdat weeskinderen haar aan het hart gingen, bleef het niet bij vijf weeskinderen. Ze besloot steeds meer kinderen op te vangen. Het gezin groeide dusdanig dat ze in 1972 geen ruimte meer hadden. Phyllis en haar man besloten om het hele gezin te verhuizen naar Eldoret waar ze een stuk land konden kopen. Hier hadden zij ruimte genoeg om voor nog meer kinderen te gaan zorgen en uiteindelijk een kindertehuis en een lagere school te bouwen. In 1978 werd het kindertehuis officieel erkend door de overheid.

Helaas bleek ook dit stuk land en het kindertehuis niet groot genoeg. Gelukkig kreeg Phyllis hulp van pater Paul Durra en zijn zus Rita die het initiatief van Phyllis graag wilden steunen. Zij gaven haar een land van 500 hectare groot op het Lewa Downs Conservancy. Hier konden Phyllis en haar man een nieuw en nog groter weeshuis bouwen zodat ze nog meer kinderen op konden vangen. Een gloednieuwe faciliteit werd van de grond af aan gebouwd en in 2003 opende het vernieuwde Lewa kindertehuis zijn deuren.

Inmiddels is Phyllis al bijna 50 jaar “moeder” van duizenden kinderen die gered zijn uit de straten en ziekenhuizen in Eldoret. Ze is een liefdevolle “mama” voor de meest ongewenste kinderen. Ook kinderen die in een slechtste lichamelijke conditie verkeren en kinderen met verschrikkelijke trauma’s en medische aandoeningen die 24-uurszorg nodig hebben worden hier opgevangen.

Het Lewa kindertehuis biedt wezen en kwetsbare kinderen voedsel, onderdak, medische zorg, onderwijs en de warmte van een zorgzame gezin. Dit verblijf is dus meer dan een weeshuis. In deze faciliteiten is ook een lagere school gevestigd dat bekend staat als één van de beste scholen in het land. Hier krijgen kinderen die in het tehuis wonen de kans om samen met kinderen in de gemeenschap te studeren. Schoolgeld en uniformen zijn gratis voor alle kinderen in het tehuis. Daarnaast heeft Phyllis de Baraka Farm opgericht. Een boerderij die bijna al het voedsel voor weeshuis en de school levert. Zo kunnen ze zelf voorzien in vers fruit, groenten, vlees en zuivelproducten. Het overschot aan producten, voornamelijk kaas en yoghurt, wordt op de lokale markt verkocht om te helpen betalen voor basisvoorzieningen en -uitgaven waarvan de kinderen afhankelijk zijn.

Phyllis biedt meer dan alleen onderwijs en een slaapplaats. Ze biedt een gezin aan kinderen die deze steun het hardste nodig hebben. Het is geen wonder dat alle “afgestudeerden” van Lewa haar nog steeds als hun moeder zien. Zolang ze in staat is om voor haar kinderen te zorgen, zal ze dat zeker blijven doen. Hiervoor zijn echter wel financiële middelen nodig

Helpt u ook mee om voor deze kinderen te zorgen?